2018

24/12 2018 God jul!

Ville bara passa på och önska alla en riktig god jul. Njut av ledighet, mat och nära och kära. Hoppas tomten kommer till er! Till ledare funktionärer och assistenter så har tomten redan varit på scoutlokalen.

16/12 2018  Julen är här!

Jag ser det snöa, jag ser det snöa! Nej, kanske inte riktigt men så är det också drygt en vecka till självaste julafton. Med eller utan snö så går vi alla nu på ett välförtjänt jullov. Julavslutningen ägde rum den 8/12 vid tennisbanorna i Påarp. Anledningen till att vi traditionsenligt är ute beror det helt enkelt på att det inte finns någon lokal där alla scouter får plats, och julen handlar ju om att vara tillsammans. De äldsta scouterna ansvarade för dagens aktiviteter och fick känna på hur det är att hålla i ett arrangemang. Med allt vad det innebär, vilket de lyckades fantastiskt med. Trots regn och kyla så var vi en skara på ca 45 barn från alla avdelningar och ett 10 tal ledare. Vi hade en fin förmiddag med olika juliga aktiviteter, korvgrillning och dans runt granen. Till vår stora glädje så hade tomten tid att komma förbi med sin julklappssäck. Väldigt imponerade över alla scouter som kom med glatt humör och varma kläder.Bra jobbat! Vill ni se bilder så finns det på vår Facebook sida. Julförsäljningen har rullat på i år igen och vi vill tacka alla som har handlat av oss och på så stöttat föreningen. Tack!

Stort TACK till alla ledare, assistenter och funktionärer. Utan er hade denna terminen aldrig blivit så lyckad som den blev. Nu förtjänar ni tid att umgås med nära och kära, äta god mat och längta efter tomten. Så kommer vi tillbaka i det nya året med laddat batteri.

God jul!

// Vice ordförande Desirée Noren

 

19/11 2018

Början på något nytt!

Först av allt vill vi i styrelsen tacka för förtroendet som vi fått av stämman.Vi har stora skor att fylla efter Per-Olofs 13 år som ordförande men vi skall göra vårt bästa. Nu har snart två månader gått och saker börjar sakta men säkert falla på plats för oss i den nya styrelsen. Det finns mycket att lära och sätta sig in i, men det får ta den tid det tar. Vi hoppas ni har förståelse och överseende med detta. Med er hjälp hoppas vi på en fortsatt ljus framtid för  kåren. Samtidigt som styrelsen jobbar med sitt så rullar avdelningarna på i vanlig ordning. Alla avdelningarna har hunnit med att vara ute på läger/hajker både en och två gånger vilket är härligt även när vi går mot kallare tider.

//Vice ordförande Desirée Noren

 

26/9 2018

Allting har en ände utom korven den har två!

Igår var det kårstämma (årsmöte) där ett 25 tal ledare, funktionärer och utmanare deltog. Scoutkåren har fått en ny styrelse och med den kommer så kallat nytt blod in. Detta är positivt för att scoutkåren skall utvecklas. Det kommer att ta lite tid men jag är säker på att med tiden kommer det att bli en push framåt för kåren. Efter mina 13 år som ordförande tar jag några steg tillbaka och kommer att hjälpa styrelsen med att komma igång med sitt arbete. Det har hänt mycket under dessa 13 åren både roliga och jobbiga saker. De jobbiga har varit nedläggningen av vår syförening och vår stödförening. Men det jobbigaste, personligen, var när vi var tvungna att sälja vår stuga på Söderåsen, Grankulla. Men med facit i hand var det ett rätt beslut för det innebar en uppfräschning av vår scoutlokal. Vi har under dessa 13 år bytt taket, bytt fönsterna, bytt garageport, bytt gaspannan och nu senast mattan i gamla skolsalen. Andra positiva saker är medlemsantalet. Vi ökade från 70 till 150 medlemmar och detta bland annat på grund av att våra medlemmar stannar kvar i rörelsen längre. Ledarstaben är stabil, 1 ledare på vart 5 barn! Inte ens skolan kan uppbringa detta! Kåren har även en framtidstro och en vision som är väldigt positiv. Avdelningsarbetet är nu i full gång och många tävlingen står på tur. Man behöver inte vinna bara man gör sitt bästa! Till sist vill jag tacka för denna tid och framför allt Karl-Erik Bengtsson som har varit sekreterare i kåren i 46 år och varit med om 6 olika ordföranden och vår kassör Yvonne Jönsson som skapat en modern bokföring likt ett företag. Utan deras fantastiska jobb hade mina 13 år varit väldigt tuffa. TACK.

22/9 2018

Sitt inte där och slöa!

Finns det dåligt väder? Nej bara dåliga kläder! Idag var både bäverscouterna och spårarscouterna ute i skogarna och hade aktiviteter. Visst går det att vara ute när det regnar. Man kan göra det mesta ändå. Bäverscouterna grillade pinnbröd i regnet! klaga de? NEJ! De till och med grillade en extra omgång pinnbröd i regnet. Och jag är säker på att spårarscouterna hade samma goa inställning som bäverscouterna. Så varför inte göra som barnen alla föräldrar! Följ med ut i skogen och sitt inte hemma och slöa! Scouting är för alla!

 

10/9 2018

Valår!

I går var det val och många partier lockade med olika morötter sina väljare. Vi har snart också val i scoutkåren! Vi har kårstämma (årsmöte) i september där vi väljer kårens funktionärer. Kårstämman är öppen för alla medlemmar och alla är hjärtligt välkomna. Kårstämman är den 25/9 kl. 19:45. Vi avslutar också den gångna perioden (ht-17 – vt-18) genom att blicka tillbaka. Scoutkåren har nu äntligen kommit igång med avdelningsarbetet och det verkar som de flesta har hittat tillbaka. KUL. Även våra nya bäverscouter har hittat hit till scoutkåren. Välkomna alla till en ny spännande termin.

26/8 2018

Pusslet ser ut att bli lagt!

Nu är ledarna och funktionärerna igång efter sommarlovet och snart är det terminsstart också. (vecka 36) Ledarna är i full gång med att förbereda avdelningsarbetet och funktionärerna med förberedelser inför terminsstarten så att allt kan flyta på smidigt.  Styrelsen är i full gång med att hitta nya funktionärer på olika poster och det mesta ser ut att lösa sig. Pusslet går nog åter upp. Det blev många nya ledarkonstellationer som skall trimmas in så jag hoppas att alla har förståelse att om allt inte fungerar som vanligt så jobbar vi på det!

18/8 2018

OBS! Färska Nyheter!

Då har scoutkårens ledare och funktionärer samlats för att diskutera höstterminen. Det blev många nyheter p.g.a av att en del avdelningsledare har valt att göra annat. Vi har numera brist på avdelningsledare vilket har inneburit att vi har fått ändra om rejält i vår planering. Detta har tyvärr inneburit att vi nu inte kan erbjuda bäverscouterna (årskurs 1) avdelningsmöten varje vecka utan varannan vecka på lördagar istället. Spårarscoutavdelningen som är vår största avdelning har vi nu delat på 2 dagar, tisdagar och torsdagar. 1 års (2:e klassare) Spårarscouter på torsdagar och 2 års (3:e klassare) Spårarascouter på tisdagar. Upptäckarscouterna (årskurs 4-5) flyttar till onsdagar istället. Äventyrsscouterna är kvar på måndagar och Utmanarscouterna på torsdagar. På mötet diskuterades också den nya GDPR-lagen vilket innebär att alla medlemmar måste fylla i en ny medlemsansökan. Där godkänner man scoutkårens personuppgiftshanteringen. Vi diskuterade även att vi kommer erbjuda (ett visst antal) föräldrar som vill åka med på läger och hjälpa till gratis lägeravgift för sitt barn och sig själv. Vi har även planerat in höstens aktiviteter. Det börjar med hembygdsdagen imorgon, hajker, avdelningstävlingar och en julavslutning. Det som vanligt en spännande höst!

30/6 2018

Dags för en Kaffepaus!

Då var ett verksamhetsår slut och en ny börjar imorgon. Dags att summera det ekonomiska och vi gör en liten förlust på 3500kr. Ingen större summa med tanke på att vår verksamhet har växt och en del investeringar har gjorts. Vi har till exempel kunnat stötta våra scouter med gratis kurser och subventionerade läger. Vi har även kunnat börja bygga upp en buffert inför kommande dräneringar runt vår scoutlokal. Nu tar styrelse en lååååååååååååååång kaffepaus och laddar om batterierna inför terminsstarten i Augusti. Glöm ej att följa våra scouter på Facebook när de åker på regionslägret.

6/6 2018

Hokus Pokus!

Som ett trolleri har vi nu en ny matta i stora rummet. Snyggt och fräscht! Ett stort TACK till vår Sponsor (Willab Garden) som sponsrade ½ delen av mattan.

26/5 2018

Solsken hela dagen lång!

Äntligen sol i en hel vecka! När terminen nu närmar sig sitt slut och alla avdelningar har olika avslutningar är det skönt att solen är framme och värmer oss. På scoutlokalen kommer det inom kort en mattläggare som skall byta mattan i Bäver/spårarrummet. Den gamla mattan har legat där i mer än 40 år så det behövs fräschas upp! Kårarbetet går nu in i en lugnare fas och det som återstår är planeringen inför sommarlägret. Sommarlägret är ett regionsläger (Södra Skåne, Snapphane och Nord Västra Skånes scoutdistrikt) på Sjörröd. Ett permanent lägerområde nära till en sjö. Vi får hoppas att det blir många sköna dopp i sommar. Styrelsen går nu in i bokslutstider och de sista betalningarna och indrivningarna skall ske. Prognosen säger att det blir ett noll-resultat. Detta trots att vi har gjort 2 (Garageport + Matta) extra investeringar på scoutlokalen. Vi hoppas också att vi kan avsätta medel till en reperationsfond i år.

13/5 2018

Vi ses hos Pizzabagaren!

I går besökte jag Påarps-scouterna på Vårlägret på Sonnarp. Över 60 st deltog från Påarp och totalt på lägret deltog 1200 glada scouter. Vi har aldrig för deltagit på ett Vårläger med så många deltagare! Kul att det har blivit en sådan tradition att deltaga på detta läger. Att solen sken och det fanns chans till att ta ett dopp i sjön gjorde det inte sämre. Jag vet att alla barnen har gjort sitt bästa i Byakampen och i alla avdelningstävlingar. Det viktiga är inte för oss att vinna utan kämpa väl! Jag hoppas att många av våra scouter har passat på att skaffa nya vänner från andra scoutkårer. Det är många trötta scouter som kommer hem idag och jag hoppas att de slipper åka på en släktmiddag i eftermiddag. De flesta ledare och funktionärer brukar annars ses på Pizzerian då man är så trött efter lägret att köpa hämtmat är en ren njutning. Styrelsen jobbar nu med den nya lagen (GDPR) som träder i kraft den 25/5. Målet är att ett styrdokument skall ligga till grunden för vår data-hantering. Kåren är nu inne i vårterminens sista månader och en hel del brouppgifter skall genomföras. (Brouppgift=besök på den avdelning man skall börja på till hösten) Under sommaren kommer kåren att deltaga på Regionslägret och det kan ni följa på kårens Facebook.

1/5 2018

Sköna Maj! Välkommen!

Då har både St Georg och Valborg passerat och vi hälsas Maj månad välkommen. St Georg firades i Välluvs Kyrka den 23/4. Kyrkan var fullsatt till sista plats vilket är jättekul. Det delades ut årsmärken och olika förtjänstmärken till scouter och ledare. Grattis till Helena Linell-Ek till 25 årsmärket. Ett Grattis också till årets scout, Peter Johansson. Ett stort bravo till alla scouter som skötte sig väldigt bra under hela ceremonin. Valborg firades som vanligt den 30/4 men i år utan ett fackeltåg på grund av den starka vinden. Scouterna tände dock bålet på plats. Våra duktiga scouter skötte grillningen/reklamutdelningen samt godisregnet med bravur. Tyvärr var vädret inte med oss i år men sådan får man räkna med. Nästa år tar vi ny tag och hoppas att vädergudarna är med oss. Nu väntar Vårlägret bara på en Påarps-invasion. (ca 60 st) Följ äventyret på Facebook.

22/4 2018

Som ett brev på posten!

I strålande solsken och mysig miljö deltog 6 st delegater (+ 4 st ledare) från Påarps Scoutkår på distriktsstämman (DST) i Ausås. Av 115 st möjliga röstberättigande deltagare deltog endast 55 st (endast 47%). Frågan är om inte demokratin är i fara? Jag tror att distriktet (vi inkluderat) måste tänka om! DST måste ändras i sin form. Årsmötet borde vara en fest där vi alla borde kunna klappa varandra på ryggen för det fina arbete vi lägger ner inom scouting. Inte ett möte om små petitesser som att det saknas vissa ord i olika skrivelser. Jag har full förståelse för att ungdomarna ratar detta arrangemang, speciellt en sådan fin dag som det blev. Tyvärr blir man ofta lite irriterad efter en dags DST-möte. Först över de scoutkåren som inte kommer! Skall man slippa att engagera sig i distriktet om man inte deltager i mötet? Sedan irriterar man sig över de som bara klagar på distriktets arbete på mötet och inte själva engagerar sig i distriktsarbetet! Jag menar att det måste finnas mer en 2 (3) scoutkårer i distriktet som kan ställa upp med folk i distriktsstyrelsen. Som det är nu är det bara Påarps Scoutkår och Spanarkåren (+1st Hjärnarp) som har folk i distriktsstyrelsen! Kanske är det dags att bilda ett distrikt i Skåne? Det togs en del beslut av delegaterna så som till exempel en medlemshöjning av distriktsavgiften med 10kr om året. Stämman beslöt också att inte rösta för att dela DST på 2 gånger. (en på våren, en på hösten) Imorgon firar vi St Georg i Välluvs kyrka, vi ses!

12/4 2018

Drömmer vi om nya tider?

Efter en kväll tillsammans med andra kårordföranden i distriktet verkar det som det finns en framtidstro på scouting. Scouting utvecklas hela tiden och de kårer som vågar att hitta nya vägar i rekryteringen och i scoutprogrammet växer. Visst finns det problem att lösa längs vägen men jag tror och hoppas att med hjälp av ungdomarnas nya idéer och tankesätt kommer scouting att växa. Nya idéer om att dela till exempel distriktsstämman på två tillfällen har framkommit. Mer distriktsöverskridande samarbeten utvecklas hela tiden i distriktet. Kanske också ett steg mot ett distrikt i Skåne! Vi får se vilka idéer som kommer fram på distriktsstämman 21/4. Även i kåren finns det drömmar som vi hoppas kunna uppfylla. En sådan dröm är att 15-20 åringar engagerar sig i styrelsearbetet mera. Vi kanske får hitta en annan mer attraktiv form av styrelsearbetet?! Vore kul med en styrelse mellan 15-75 år! Vilken erfarenhet och nytänkande man skulle få! Att drömma är ju alltid kul men när drömmen slår in är det ännu roligare!

30/3 2018

 

Rent Hus!

Ibland är traditioner kul! Att samlas på långfredagens förmiddag på scoutlokalen för att göra vår scoutlokal ren och snygg är en gammal tradition. Det mest positiva med denna tradition är att våra unga utmanarscouter har hittat hit och på ett naturligt sätt umgås med äldre scoutledare. De äldre ledarna är ju inte så farliga som de ser ut! Att sedan äta en lättare måltid tillsammans är alltid kul. Grattis till Liv som vann en julklapp! (julen varar ju till påsk!) Ett stort tack till alla som deltog idag och gjorde vår scoutlokal fin. Nästa år hoppas jag att vi får se några nya ansikten när vi städar!

GLAD PÅSK!

26/3 2018

Dags att åka till Blåkulla! (eller var det Sonnarp?)

Påsken närmar sig med stormsteg (eller kyla) och alla har ledigt från avdelningsmötena denna vecka. Utmanarna, ledarna och funktionärerna har dock storstädning på långfredagen som vanligt. En tradition som är över 30 år gammal. En påsk-fika blir det som vanligt till alla städare. Nu är anmälningstiden stängd för anmälan till vårlägret. Har du missat det kontakta din ledare om du vill med. Kåren skickar 48 st (+ 10 tal ledare som funktionärer) upptäckare, äventyrare, utmanare och ledare till vårlägret, med andra ord mer än en tredje av kåren åker. Inte illa! Du har väl inte glömt att anmäla dig till sommarlägret? Anmälningstiden är fortfarande öppet ett tag till. Kåren har också sålt toalett/hushållspapper samt en Påskförsäljning. Ett STORT TACK till alla som har stöttat kåren.

15/3 2018

Dags att lyssna in!

Då var mars månads kårmöte avklarad. Anledningen till att den låg i början av månaden var att det kommer en ledarträff för alla ledare i distriktet som våra ledare skall ges möjligheten att få deltaga på. Mars månad är en månad som innebär träning på avdelningsmötena inför kommande läger samt att man skall bestämma sig om man skall deltaga på Vårläger och sommarläger. Det görs en hel del utflykter i olika skogar just nu trots det kyliga vädret. Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder! Kåren avslutar nu påskförsäljningen som är en av många viktiga inkomstkällor för kåren. Redovisning kommer senare. Kåren börjar också sitt arbete med att finna en ny ordförande som kan föra denna fantastiska scoutkår vidare in i framtiden. Vi kommer att höra av vad scouter, ledare och funktionärer behöver för styrelse innan vi på kårstämman kan presentera en ny styrelse. I september då vi har kårstämman (årsmötet) skall detta arbete vara klart. Min förhoppning är att de yngre scouterna är med och bidrager i detta arbete. Kåren styrelsearbete behöver föryngras och nya idéer behövs för att driva scoutkåren framåt. Kåren firar snart 75 års jubileum och jag tror att de som var med och startade kåren är stolta över allt arbete och det jobb som läggs ner av scouter, ledare och funktionärer. Vi har mycket av vara stolta över i scoutkåren!

5/3 2018

Glöm ej påskförsäljningen!

Vi är nu i mars månad och med den kommer snart påsken! Scoutkåren har sin årliga Påskförsäljning som inbringar ett viktigt tillskott i kassan. Med vinsten kan vi erbjuda våra scouter gratis kurser och Subventionerade läger. Tänk om varje scout i kåren (150 st medlemmar) köper minst en vara ur påskförsäljningen då skulle vi nog kunna erbjuda scouterna gratis Vårläger t.ex. Så var med att stötta våra scouter genom minst ett inköp i vår Påskförsäljning. Har du inga barn i scouterna går det bra att beställa Påskvaror ändå. Det enda man behöver göra är att fylla i beställningslappen under fliken försäljning/Påskförsäljning. Lycka till och tack för ert stöd.

26/2 2018

Det våras i scoutalmanackan!

Även om kung Bore har ett visst grepp om vädret just nu så är det dags att tänka på Vårläger och sommarläger. Vi kommer i dagarna att dela ut information om de olika lägren till scouterna men redan nu kan du tjuvläsa på arrangemangsidan. Vårlägret är ett distriktsläger under Kristihimmelsfärdhelgen och sommarlägret blir ett regionsläger (de 3 distrikten i Skåne). Tag chansen och åk på läger! Man träffar alltid nya scoutkamrater.

16/2 2018

En ny dörr öppnas för scoutkåren!

I ett led att förbättra scoutlokalen har vi nu ersatt den gamla garageporten med en ny funktionsduglig. Lite små jobb som att måla osv återstår men snart är alla gamla dörrar och fönster bytta. Med de investeringar vi har gjort de senaste åren så som att byta taket, fönsterbyte, dörrbyte och ny gaspanna hoppas vi att driftkostnaderna skall sjunka och ge mer pengar till verksamheten.

14/2 2018

Låt hjärtat va med!

Idag på alla hjärtans dag närmar vi oss sportlovet och lite ledighet i avdelningsarbetet. Vi firar Thinkingday den 22/2 kl 18-19.30 istället. Thinkingday firas av alla scouter den 22/2 och är den dagen då BP och hans fru Olave föddes. Det är dagen då vi tänker på andra scouter i världen och ibland genomför en insamling till svårt drabbade områden i världen. I år tänker vi fira det utomhus i det vintervädret.

4/2 2018

En modernisering i kårarbetet.

Nu har vi uppdaterat oss i vårt arbete med hanteringen av försäljning av scoutskjortor och märken. Numera gör man allt via hemsidan. Detta har många fördelar för oss och för er. Vi kan nu lättare se när det kommer in tillräckligt med beställningar för att skicka iväg beställningarna till scoutvaror, inga pappersbeställningar som kan komma bort, vi spar bilersättning för hämtning av beställningslapparna. Ett steg i en snabbare hantering med andra ord. Även alla lägeranmälningar kommer med tiden att ske via nätet. Detta kommer att ske så fort ledarna har fått utbildning i Googles-formulärhantering.

25/1 2018

Nu drar vi snart västerut!

Att åka västerut till USA och på ett läger med ca 50 000 deltagare 2019 är väl alla scouters dröm? Nu finns den möjligheten för scouter födda den 22/7 2001 och den 21/7 2005 att deltaga på den 24:e World Scout Jamboree. I går hade vi den första informationskvällen för intresserade scouter och föräldrar. Vi hoppas från kårens sida att vi kan skicka lika många till USA som till vi skickade till JAPAN (8st). Vi har upprättat en sida på hemsidan där vi kommer lägga all information om lägret samt lägga allt på vår Facebook-sida. Vi har även justerat lite på vår hemsida där du kan läsa om kommande arrangemang/läger. Anmälningar/information för avdelningsläger kommer med tiden att läggas på denna sida. Scoutskjortbeställningar kommer även kunna göras på en egen sida. Med andra ord försöker vi hänga med i den nya tekniken. Nu har alla avdelningar kommit igång och de flesta medlemmar har hittat tillbaka. KUL! Vi har i dagarna fått reda på vi fortfarande är den största kåren i distriktet med 155 st medlemmar. Men det mest positiva var att distriktets övriga kårer har också ökat, Det finns nu 8 st scoutkårer med över 100 medlemmar. Distriktet består av 27 aktiva kårer och 8 st vilande.

14/1 2018

Nu har vi kokat ihop ett spännande program !

Nu är vi igång efter en skön jul och ett gott nyår med planeringen av kårens program. 16 st ledare åkte till Malmö för att planera och ha lite ledarvård. Fredagskvällen planerades och diskuterades det. Många bra diskussioner och en del nyheter kommer vi att presentera. Bland annat kommer vi i framtiden enbart ta in beställningar av Scoutskjorta och scoutmärken via vår hemsida! Detta för att bland annat minska pappershanteringen. Vi kommer att åka både på Vårläger och ett sommarläger i år. En ny garageport skall införskaffas och den gamla skall bytas ut. Vi diskuterade även ledarsituationen nu när vi har växt till distriktets största. Vi kommer att behöva fler hjälpande händer för att inte bränna ut våra duktiga ledare. Mer information om detta kommer ut byns brevlådor under våren. Det blir givetvis också de traditionella programmen under våren som Thinkingday, St Georg och Valborg. Nu kommer avdelningsledarna börja planera sina avdelningsprogram så att det kommer att bli så spännande som möjligt. Mer information om olika arrangemang kommer på hemsidan/Facebook.